Hur skriver man en jobbansökan? Exempel på CV och personligt brev

Hur skriver man en riktigt bra jobbansökan med CV och personligt brev? Detta sitter många och brottas med som ska söka jobb. Här kommer några tips från oss som varje vecka läser och granskar många jobbansökningar!

En jobbansökan består av två delar: det personliga brevet och ditt CV. Ett CV är en förteckning över de utbildningar du gått, dina arbetserfarenheter samt t ex språkkunskaper och erfarenheter från föreningslivet. Här uppger du även dina referenser.

Exempel på ett bra CV:

Ett CV kan inte ge dig ett jobb, men det kan se till att du kommer på intervju! Ett CV är som en databas över ditt liv. Du skall presentera dig på ett positivt sätt och ge en korrekt bild av dina färdigheter och styrkor.

  • Det skall vara snyggt och tydligt uppställt. Använd dig av ett typsnitt och begränsa användning av olika storlekar och färger.
  • Ditt CV bör vara i kronologisk ordning. Börja med vad du har gjort senast överst. Det är oftast det som är mest intressant.
  • Var kortfattad – ett CV är inte en självbiografi.
  • Det är mycket viktigt att ditt CV är välskrivet. Stavfel och grammatiska fel bör inte förekomma.
  • Du kan inkludera erfarenhet utanför arbetet. Ta gärna upp kompetens, utbildning, volontärarbete, utmärkelser, belöningar eller prestationer som en potentiell arbetsgivare ser som värdefullt.
  • Var ärlig. Skriv t ex inte att du pratar franska flytande, utan skriv ”vissa kunskaper i franska” om detta är närmare sanningen.
  • Glöm inte kontaktinformation! Dina kontaktuppgifter placerar du med fördel längst upp till vänster i ditt CV och bör omfatta adress, telefon och e-postadress.

Björn Sundberg är verksam­hetschef på VRE Education och har lång erfarenhet av rekrytering och bemanning. Så här säger han om din jobbansökan:

”Syftet med din ansökan är att vi ska få lära oss mer om dig. Berätta vem du är – kort och koncist. Slagfärdiga rubriker kan definitivt hjälpa till att fånga vårt intresse.

Om du söker via internet, försäkra dig om att du inte har valt något konstigt format på dina bifogade filer. Det händer ofta att vi inte kan öppna en ansökan på grund av att avsändaren har använt ett udda program.

Du får gärna ha en bild, men jag tycker att du ska fundera på vad du vill säga med den. Tänk på att den ska passa in i sammanhanget.”

 

Länktips jobbansökan, CV och personligt brev:

Shortcut har en CV-akut där man kan läsa och lära av andras cv:n.

Så skriver du det perfekta CV:t (artikel från Shortcut.se 31 jul 2015)

Arbetsförmedlingens Jobbsökarguide CV

Arbetsförmedlingens Jobbsökarguide Personligt brev